Wat is HRM?

De afkorting HRM wordt regelmatig genoemd als het om het personeelsbeleid gaat. De letters HRM staan voor human resource management. Dit management omvat alles wat binnen je organisatie met personeel te maken heeft. Dat gaat van het opstellen van vacatures tot het bijhouden van de urenregistratie van medewerkers. Een bedrijf met veel werknemers heeft vaak een HR afdeling, maar ook voor kleinere bedrijven is het belangrijk om human resources and management goed georganiseerd te hebben.

Wat is het verschil tussen HR of HRM?

Behalve HRM, spreken we ook wel eens over HR, human resources. Wat is nu de HRM betekenis en wat bedoelen we met HR? Het verschil tussen beiden is dat bij HR verwezen wordt naar de afdeling die zich met personeelszaken bezighoudt. De HRM betekenis gaat over de werkelijke activiteiten en de bijbehorende processen. De medewerkers van de HR-afdeling voeren dus de taken uit in het kader van HRM human resources management.

Wat valt er onder de taken van HRM resources?

De HR administratie omvat alle werkzaamheden die met personeelsbeleid te maken hebben. Het gaat om uitvoerende taken, waarbij de administratieve processen een belangrijke rol spelen. De human resource management resources hebben ook een adviserende rol richting de eindverantwoordelijke binnen de organisatie. De afdeling resources management resources begeleidt daarnaast de werknemers in hun loopbaanontwikkeling. Doordat de taken van de managers HRM zo veelomvattend zijn, is het belangrijk om de HR afdeling goed te organiseren. HR software biedt daar passende oplossingen voor.

Wat zijn de taken van human resources management?

Voor een gestructureerd HR beleid, is het goed om de taken van de HRM manager duidelijk te hebben. Human resources management is onder andere verantwoordelijk voor het werven van nieuwe medewerkers en zal uiteindelijk uit de aangemelde kandidaten nieuwe medewerkers selecteren. Naast werving en selectie beheert HR mgmt de dossiers van het personeel en regelt alle administratieve zaken die daar betrekking op hebben. Het human resource management ziet toe op een correcte uitvoering van de procedures van het HR-beleid, maar draagt tevens bij aan het ontwikkelen en verbeteren van procedures. Ook op het gebied van training van het personeel en het beheer de verzuimdossiers speelt de manager HRM een grote rol.

Wat doet een HR manager?

Om beter inzicht te hebben in de werkzaamheden gaan we wat dieper op de taken van een HR manager in.

Deskundig personeel werven en selecteren

Als er een vacature binnen het bedrijf is, gaan HR managers op zoek naar een geschikte kandidaat voor de functie. In eerste instantie wordt gekeken of er binnen de eigen organisatie mensen zijn die hiervoor in aanmerking komen. Is dat niet het geval, dan stelt HRM resources een vacature op en wordt deze op vacaturesites en in andere media geplaatst. Vervolgens voert de HRM manager de sollicitatiegesprekken en zal uiteindelijk, eventueel in samenspraak met het betreffende afdelingshoofd, een nieuwe medewerker aangenomen worden.

VOER EEN ZORGVULDIGE PERSONEELSADMINISTRATIE

De administratieve taken van je bedrijf bestaan uit veel componenten. Zo moeten arbeidscontracten opgesteld worden. De gemaakte afspraken met nieuw personeel worden vervolgens verwerkt in de salarisadministratie. De human resource management resources zorgen er tevens voor dat de gewerkte uren van de werknemer geadministreerd worden. Ook worden vakantiedagen en verzuimdagen bijgehouden. Voor medewerkers die een vast aantal uren op een dag werken is dat al belangrijk. Maar als je medewerkers in ploegen werken of onregelmatige diensten draaien, dan is het efficiënt en zorgvuldig bijhouden van de personeelsadministratie cruciaal. Je voorkomt daarmee dat er onduidelijkheden of conflicten ontstaan tussen de werkgever en de werknemer.

ONDERSTEUN WERKNEMERS MET HRM RESOURCES

Een taak van de HRM afdeling die ook niet onderschat mag worden, is de ondersteuning die HRM resources aan de medewerkers biedt. Zij bewaken de vitaliteit van het personeel. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door passende opleidingen te verzorgen. De medewerkers kunnen zich daardoor ontwikkelen, wat leidt tot grotere tevredenheid. Goed opgeleide werknemers zijn bovendien in het belang van de werkgever, zij helpen jouw bedrijf te groeien.

Een andere vorm van ondersteuning is dat human resources management werknemers adviseert op het gebied van arbeidsvoorwaarden. De HRM medewerkers beantwoorden vragen over het salaris, maar informeren medewerkers en managers bijvoorbeeld ook als er wettelijke wijzigingen zijn in arbeidsvoorwaarden.

RAPPORTEER AAN EINDVERANTWOORDELIJKEN

Omdat HRM (human resource management) volledig op de hoogte is van de zaken die binnen jouw organisatie spelen, is de HR afdeling een belangrijke bron van informatie. Het is dan ook gebruikelijk dat de manager van human rescources management resources regelmatig verslag uitbrengt, dat met cijfers onderbouwd is. Hierdoor ontstaat een overzichtelijk beeld van de bedrijfssituatie als het gaat om de verhouding tussen de totale loonsom en het aantal medewerkers binnen het bedrijf. Ook signaleert de human resources management tijdig als overwerken meer regelmaat dan uitzondering wordt of als het ziekteverzuim op een bepaalde afdeling opvallend toeneemt.

Human resource management als vraagbaak voor je onderneming

De informatieve functie van human resources and management is dus zowel voor het management team als voor het personeel van toepassing. De medewerker moet dan ook een flexibele instelling hebben en zich zowel in de leidinggevenden als in de uitvoerende medewerkers kunnen verplaatsen. De medewerkers van human resource management werken nauwgezet en kunnen goed organiseren. Omdat het werk van HR managers zo veelomvattend is, is het belangrijk om de administratie goed gestroomlijnd te hebben. Voor deze manager self service is er speciale HR software. Hiermee houd je niet alleen je personeelsadministratie foutloos bij, het is tevens tijdbesparend.

Hoe werkt je HRM-afdeling efficient?

Dat een HRM afdeling efficiënt werkt, heeft op twee gebieden voordeel. Met goed management worden de medewerkers van HRM ontlast, waardoor ze minder tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Daardoor kunnen ze zich breder inzetten voor begeleiding van de medewerkers. Aan de andere kant kun je op basis van de HR analytics als management team zien waar je kosten bespaart of op welke afdelingen verbeteringen wenselijk zijn.

Een compleet HR softwarepakket levert daar op de volgende punten een bijdrage aan.

Personeelsplanning

Het maken van een sluitende personeelsplanning is tijdrovend. Met een geautomatiseerde personeelsplanning is het maken van werkroosters een stuk eenvoudiger. Het systeem signaleert als je bij een medewerker per ongeluk meer uren inplant dan wettelijk toegestaan is. Ook kan eenvoudiger de planning herzien worden als een medewerker door ziekteverzuim of onverwacht verlof uitvalt.

Vakantieplanning en ziekteverzuim

Een medewerker kan om verschillende redenen afwezig zijn. Of het nu gaat om een vakantie, zwangerschapsverlof of een medische afspraak, het is belangrijk om een goed overzicht te hebben. Zo weet je niet alleen of je mensen in een bepaalde periode moet vervangen. Met de juiste registratie ben je ook in staat om de wettelijke regels te volgen die van toepassing zijn op de diverse afwezigheden. Dankzij de koppeling met uw sociaal secretariaat worden de gegevens over afwezigheden doorgegeven voor de loonuitbetalingen.

Prikklokken en tijdregistratie

Door één of meerdere prikklokken te linken met een HR software, hoef je niet meer handmatig de werktijden van je werknemers bij te houden. De tijden van binnenkomst en vertrek worden in het personeelsdossier van de medewerkers bijgehouden. Daardoor heb je een goed overzicht van de werkelijk gewerkte tijden. Mocht de werknemer onverhoopt niet op de afgesproken werktijd verschijnen, dan wordt hier ook melding van gemaakt. Met dit systeem kun je de medewerkers zelfs toegang tot bepaalde ruimtes geven in het kader van de werkzaamheden. Tijdregistratie is praktisch en tijdbesparend en geeft alle betrokkenen een betrouwbaar overzicht van de gewerkte uren.

Personeelsadministratie

Bij de HR administratie zijn alle persoonlijke gegevens van de werknemer bekend. Met een complete registratie voldoe je aan de wetgeving. Het geeft tegelijk ook een goed beeld van de groei van de werknemer binnen de organisatie. In de personeelsadministratie houd je de loopbaanontwikkeling bij in de vorm van promoties of gevolgde opleidingen. Ook leg je hierin de verslagen van de onderhoudsgesprekken vast.

Payroll

De HRM software van Kelio kan gekoppeld worden aan uw sociaal secretariaat voor salarisadministratie. De gegevens over prestaties of wijzigingen door verlof, overwerk of onregelmatige diensten worden automatisch verwerkt. De loonsfiches die uit het systeem rollen, zijn dus altijd gebaseerd op de gegevens die in de betreffende periode in het salarisprogramma geregistreerd zijn.

Ontdek de voordelen van software voor resource management

Dankzij de beveiliging van het HRM resources softwarepakket zijn de verschillende modules alleen toegankelijk voor geautoriseerde medewerkers van HRM. De individuele werknemers hebben toegang tot hun eigen dossier, bijvoorbeeld voor de verlofregistratie. Wil je weten wat Kelio voor jouw HR kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op en ontdek de voordelen.