• Home
  • Bronnen
  • Blog
  • Registratie van de werktijden: een software van Kelio kiezen
Registratie van de werktijden: een software van Kelio kiezen

Ontdek wat u moet weten over tijdregistratie, de juridicque implicaties en het kiezen van de juiste software.

Wat zegt de wet over tijdregistratie?

Wat is de wetgeving in de Europese Unie?

Sinds 14 mei 2019 moet elke lidstaat van de EU de individuele werktijden van werknemers controleren. Dit toezicht gebeurt via betrouwbare metingen, uitgevoerd door efficiënte systemen. Het is een beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Op het niveau van elke lidstaat van de gemeenschap verwijst een verordering betreffence arbeidswetgeving (art OLT), onafhankelijk van het Europese recht en zijn hof, hiernaar. In dit opzicht voldoen bedrijven aan nationale wetgeving. Bovendien omvat de richtlijk van het Federaal Bureau voor Economie (FBE) verplichtingen met betrekking tot rusttijden om de gezondheid van werknemers te beschermen. Voor controle moeten werkgevers de roostergegevens vijf jaar bewaren.

Wat is de wet in België?

Wat België betreft, is individuele tijdregistratie nog niet verplicht in het hele land. Toch hebben werkgevers verplichtingen. Sinds 2020 moet elke werkgever een systeem implementeren dat de werktijd van zijn werknemers evalueert. Belgische arbeidswetgeving regelt dus bepaalde aspecten van deze tijdregistratie.

Waarom over een systeem beschikken voor het registreren van de werktijden?

Bedrijven moeten de werktijden van hun werknemers bijhouden. Deze laatsten moeten hun uurroosters niet zelf verantwoorden. In afwezigheid van specifieke wetgeving in het Belgische recht met betrekking tot deze registratie, wordt een uitspraak van de rechtbank van Brussel aangehaald. De uitspraak steunt op de wet van 2020 die de verplichting van een systeem voorschrijft voor de registratie van de tijd die werknemers aan hun taken besteden. De normale duur in België is beperkt tot acht uur per dag, veertig uur per week.

Op jaarbasis wordt deze duur geschat op achtendertig uur. Binnen dit kader van normale werktijden wordt de wekelijkse last verdeeld van maandag tot vrijdagavond, eventueel tot zaterdag. Op feestdagen hebben werknemers vrijaf. Nachtwerk (tussen acht uur 's avonds en zes uur 's ochtends) wordt als afwijkend beschouwd. Alle vrijstellingen van het normale werkregime (deeltijds werk in verschillende vormen) moeten worden geregistreerd.

Een software voor urenregistratie kan het traditionele register van uitzonderingen in dergelijke gevallen vervangen. Dit systeem vermeldt het begin en het einde van elke werksessie, inclusief de pauzes waarop werknemers recht hebben. Het is ideaal voor bedrijfssectoren met een zekere flexibiliteit in werktijden, met een vereenvoudigde registratie van gegevens. De software moet echter worden gebruikt in een respectvolle context, zonder overmatige controle. Een sfeer van algemeen wantrouwen binnen het bedrijf zou schadelijk zijn. Als uw werknemers zich bespioneerd voelen, kunnen ze minder betrokkenheid tonen bij hun werk. Daarom is het verstandig om schriftelijk een afstandsverklaring voor registratie op te nemen in het reglement van uw bedrijf.

Registratie van tijden en thuiswerk

Flexibele uurroosters

Voor een vereenvoudigde registratie van de werktijden van werknemers bestaat er een specifiek instrument. Kelio software biedt eenvoudige tijdregistratie aan. Dit op maat gemaakte instrument evalueert nauwkeurig de veranderende gegevens van de werktijden in het bedrijf. Taken die thuis worden uitgevoerd in dit kader komen overeen met flexibele werktijd op kantoor. In dit opzicht levert de Kelio-software ook uitstekende resultaten, omdat deze geschikt is voor thuiswerkers. Zij kunnen hun eigen uren registreren vanaf hun computer of mobiele telefoon, vanuit thuis. Deze digitale oplossing vergemakkelijkt dus de manier van werken met medewerkers die vanop afstand werken.

Hoe een tijdregistratiesysteem in plaats zetten?

De digitalisering van urenregistratie via de software Kelio is zeer eenvoudig en veilig. De interne organisatie wordt gemakkelijker dankzij de implementatie van het systeem. Deze software is ook geschikt voor overheidsinstanties, ongeacht hun omvang. Met een zeer goede "gebruikerservaring", een duidelijk menu en het voldoet aan het Belgische recht. Om het in plaats te zetten is een internetverbinding voldoende. Deze oplossing vereist geen ingrijpende interventie in de bestaande IT-infrastructuur van uw bedrijf of overheidsinstantie. De gegevens zijn op elk moment, zeven dagen per week, beschikbaar voor geautoriseerde personen om in te loggen.

Versleuteling garandeert de vertrouwelijkheid van alle gegevens die via dit medium worden verzonden. Deze informatie zijn beveiligd en geen enkele behandeling of update is vereist voor de gebruikers van de software Kelio die de uren registreert. De gegevens worden met dit systeem dagelijks opgeslaan. Geschikt voor alle soorten tijdregistratie, collectief of op maat, voert het de nodige berekeningen uit. U profiteert dus van een vereenvoudigd beheer van planningen, wat tijd vrijmaakt voor andere, productievere taken.

Kelio, de software voor tijdregistratie die u nodig heeft

Dit gereedschap blijkt onmisbaar te zijn als men het werkrooster wil vergemakkelijken. De talrijke functies van de Kelio-software maken het dagelijkse leven van bedrijven vlotter. Bovendien zijn de verwerkte gegevens beschermd volgens GDPR.

Het artikel delen